28 dec

Oud en Nieuw in mensenland

Oud en Nieuw in mensenland

Vind jij vuurwerk spannend? Loebas de hond ook. Lizzy heeft een idee.

Hoi elfenvriendjes. Hier ben ik weer! Grollebol de voorleestrol! Het is bijna Oud en Nieuw! Ik ga dan echt hééééél veel oliebollen eten. Trollen zijn namelijk gek op oliebollen. Jij ook? Deze week een verhaal over Lizzy. De grote zus van Zaza en Tonki. Zij woont nu al een tijdje achter het elfendeurtje in de kamer van het mensenkind Lotte. Ga maar gauw lezen.

Het is weer donker in de kamer van het mensenkind Lotte. Lizzy zit voor het elfendeurtje het briefje van Lotte te lezen.

“Lieve Lizzy,

over een paar dagen is het Oud-en-Nieuw. Ik vind dat spannend en leuk tegelijk. Opa en oma en m’n tante en oom en mijn twee kleine neefjes komen ook. We eten dan lekker een oliebol en een appelflap. Ik mag dan ook wat later opblijven. Vaak is er dan ook een meneer op tv, die grappen verteld. Ik snap de grappen niet zo, maar het is wel heel gezellig. Ik ga dan nog even slapen en vlak voor 12 uur komt mijn papa of mama mij wakker maken. Om 12 uur wensen we elkaar dan gelukkig Nieuwjaar en dan gaat iedereen naar buiten om vuurwerk af te steken.

Dit jaar mag ik voor het eerst ook even naar buiten. Ik krijg dan een veiligheidsbril op en dan mag ik met sterretjes buiten staan. Dat vind ik best wel spannend. Want je hoort buiten heel harde knallen en overal zie je vuurwerk in de lucht. Spannend, maar ook wel een beetje cool. Vuurwerk is echt mooi. Hebben ze in het elfenbos ook vuurwerk?

Je lieve vriendin Lotte.“.

Lizzy vind het ook een beetje spannend. Ze heeft al vaak Nieuwjaar in het Elfenbos meegemaakt. Maar dit is voor haar de eerste keer dat ze Nieuwjaar mee zal maken in mensenland. In het Elfenbos hebben ze geen vuurwerk, maar hebben ze een toverwedstrijd. Dat lijkt heel erg op vuurwerk maar het is toch anders. Magisch vuurwerk brand niet. Vuur is te gevaarlijk midden in een bos. Hee! Wie komt daar aanlopen? Het is Loebas de hond. “Hallo Lizzy!”, zegt hij. “Hoe is het met jou? Ik ben een beetje zenuwachtig. Met Oud-en-Nieuw heb je altijd van die harde knallen. Dat doet heel erg pijn aan mijn oren en ik schrik er ook altijd heel erg van. Wat vind jij ervan? Ga jij nog kijken naar het vuurwerk?”.

“Nee, dat denk ik niet”, zegt Lizzy. “Ik denk niet dat ik na 12 uur naar buiten gaat. Mijn neef Bron heeft ook een keer Nieuwjaar meegemaakt in mensenland. Hij is naar het vuurwerk buiten gaan kijken. Hij lette even niet op en werd toen zo ROETSSSJJJ!!! aan een vuurpijl de lucht in gevlogen. Hij was helemaal zwart toen hij weer terug was in zijn kamer achter het deurtje. En hij was helemaal kaal. Hij had zelfs geen wenkbrauwen meer. Het duurde heel lang voor hij weer haar had.”

Loebas moet wel een beetje lachen. “Huhuhuhuh, dat lijkt mij niets. Moet je eens voorstellen hoe gek ik eruit zou zien zonder haren. Huhuhuhuh. Hee Lizzy, heb jij misschien iets voor m’n oren zodat ik niet zo schrik van al die knallen?”.

Lizzy moet even nadenken. “Ik heb wel wat. Wacht even ik ben zo terug!”. Lizzy loopt even haar huisje achter het elfendeurtje binnen. Loebas hoort een hoop gestommel komen vanachter het kleine deurtje. “Lukt het Lizzy?”. “Ja hoor, ik heb het al gevonden, momentje. Kijk eens!”. Lizzy komt naar buiten met twee kleine paddestoelen. Ze vliegt naar het ene oor van Loebas en doet één van de paddestoelen erin net als een kurk op een fles. Daarna doet ze ook het andere oor.

‘En Loebas? Denk je dat dit je gaat helpen met de herrie?”.

“HUH!!! WAT!!! IK HOOR JE NIET! WAT ZEG JE!”

Lizzy moet een beetje lachen. “Ik vraag: OF-DIT-EEN-BEETJE-GAAT-HELPEN-MET-DE-HERRIE!!!!”

Loebas kijkt nu heel moeilijk: IK HEB ECHT GEEN IDEE WAT JE ZEGT!!! HOE DAN OOK, IK DENK DAT DIT HEEL GOED GAAT HELPEN MET DE HERRIE!!!”

Lizzy steekt haar duimpjes omhoog. Ze vliegt naar de oren van Loebas en haalt de paddestoeltjes eruit. “Met Oud-en-Nieuw, doe ik ze wel weer in je oren”. Ze kriebelt Loebas nog even achter z’n oor. Loebas doet z’n ogen dicht. Heerlijk vind hij dat. Z’n tong hangt uit z’n mond en z’n achterpoot trappelt van plezier. “Hé Lizzy, ik heb ook nog wat voor jou. Lotte en haar papa en mama hebben vanavond al een oliebol gegeten. Er liggen nog wat kleine stukjes op het bord. Zullen we eens gaan kijken?”. “Dat is een heel goed idee Loebas. Ik heb wel trek in wat lekkers”. Lizzy gaat op de nek van Loebas zitten en samen gaan ze naar de woonkamer.

Namens alle elfjes in het elfenbos wensen wij alle mensenkinderen alvast veel plezier met Oud en Nieuw en een heel gelukkig Nieuwjaar.