21 aug

De eerste schooldag

 De eerste schooldag

Ook elfjes moeten naar school. Vandaag gaan Zaza en Tonki voor het eerst.

Het is weer een mooie dag in het elfenbos. Maar voor sommige elfjes ook een beetje een spannende dag. Vandaag is het de eerste schooldag van het jaar. Voor Tonki en Zaza is het zelfs de allereerste keer dat ze naar de elfenschool gaan.

‘Tonki, wakker worden!’. Zaza schudt Tonki wakker. Tonki snurkt nog een beetje. ‘Huh, wat?’, zegt hij slaperig. ‘Kom luilak, wakker worden! Vandaag is onze eerste schooldag. We moeten ons aankleden en ontbijten.’ Tonki wrijft nog even in zijn ogen en springt uit bed.

Samen gaan ze naar beneden. Papa en Mama zitten aan de eettafel. Het ontbijt staat al klaar. ‘Mmmm lekker, stuifmeelpap met honing’. Tonki heeft echt reuzenhonger! Pipa het lieveheersbeestje komt snel aangerend. Zaza geeft Pipa een klein likje pap van haar vinger en aait haar over haar bolletje. Pipa doet haar oogjes dicht van genot. ‘Mama?’ vraagt Tonki. ‘Toen jij klein was, moest jij toch ook naar de elfenschool? Hoe vond jij dat?’.

‘Tsja’ zegt mama. ‘Dat is wel lang geleden hoor’ en ze moet een beetje lachen. ‘De eerste dag is een beetje spannend, maar dat is zo over. Je maakt heel veel nieuwe vriendjes en je leert zoveel leuke dingen. Je leert over de planten en dieren in het bos, over de andere bosvolkjes zoals de kabouters en de trollen en natuurlijk over Olani, vriendjes worden met een mensenkind. Ik weet zeker dat jullie het hartstikke leuk gaan vinden en het net zo goed gaan doen als jullie grote zus Lizzy. Kom het is tijd om te gaan!’.

Samen lopen ze naar de deur. ‘Hé!’ zegt papa. ‘Vergeet je je tussendoortje en lunch niet?’. Hij heeft twee groene rugzakjes in zijn handen. Op de ene staat de naam van Tonki in het zilver en op de ander de naam van Zaza in het goud. ‘Hier, ik doe er nog wat lekkers bij voor jullie’ zegt hij terijl hij knipoogt. ‘Oooh! Een toversnoepje!’ roept Zaza. ‘Die smaken elke keer weer anders, de ene keer nog lekkerder dan de andere keer!’.

Na een dikke knuffel van mama en papa, vliegen Zaza en Tonki weg naar de elfenschool. Overal om zich heen zien ze elfenkinderen vliegen die ook op weg zijn naar school. Het hele bos zoemt van de elfenvleugeltjes.

In de verte zien ze de elfenschool. De elfenschool bestaat uit allemaal reuzenpaddestoelen die groeien op de stammen van een paar grote bomen midden in het elfenbos, vlak bij de Olani boom. In elke reuzenpaddestoel zit een klas. Tussen de paddestoelen en de bomen vliegen honderden elfjes heen en weer. Tonki en Zaza vliegen naar de boom waar de paddestoelen aan hangen met het bordje 1. Dat is groep 1 van de elfenschool.

In de deuropening staat juf Elfie. Elfie kent elk elfje in het elfenbos. ‘Hallo, Tonki en Zaza. Welkom op jullie eerste dag op school!. Ik was ook de juf voor jullie zus Lizzy. Als jullie haar weer spreken doen jullie haar dan de groetjes van mij?’.

De kinderen gaan zitten en Elfie gaat voor de klas staan. Net voordat ze wilt beginnen, komt er nog een hijgend elfje de klas binnenvallen. ‘Pfft, pfft, sorry dat ik laat ben juf’, zegt ze. ‘Ik lette niet op en vloog in een spinneweb, ik heb het in mijn mond en in mijn haar, pfft, pfft’. De hele klas moet een beetje lachen. Het elfje moet zelf ook een beetje lachen, terwijl ze de spinnenwebben uit haar haar haalt. ‘Nou ga maar snel zitten’zegt Elfie, we gaan beginnen met de eerste les….