16 aug

Een taart voor mevrouw McSmully

Een taart voor mevrouw McSmully

Zaza, Tonki en FixNix willen mevrouw McSmully verrassen

*Smak* *smak* *smak*……mmmmm……Bo-bo-boterkoekjes! Jammie! Je weet vast wel van wie ik de koekjes heb gehad? Inderdaad, van die lieve McSmully. We hebben samen een kopje thee gedronken bij haar in de tuin. ‘Ben je een beetje afgevallen GrollieBollie?’, vroeg ze. Nou ja! Mijn mooie ronde buikje is nog net zo mooi rond en groen als anders! Maar mij hoor je niet klagen. Ze heeft me extra veel koekjes meegegeven. Het was zo lekker warm, dat ik nog een tukkie heb gedaan onder de appelboom. Ik heb zo hard gesnurkt, dat er een appel van de boom afviel. Zo, BATS! op mijn hoofd.

Van schrik schreeuwde ik zo hard en sloeg ik zo wild met mijn handen om me heen, er vielen gewoon nog 3 appels op mijn hoofd. McSmully, de schat, heeft een zalfje op de bulten gesmeerd. Ik zal morgen een bos mooie bloemen voor haar plukken, om haar te bedanken. Weet je? Dat doet me denken aan een verhaal. Zaza en Tonki wilden samen met FixNix ook een keer iets leuks doen voor mevrouw McSmully. Maar dat ging niet helemaal goed……

Een goed idee verzinnen is moeilijk

Zaza en Tonki zitten samen bij FixNix aan de keukentafel. Het is heel stil. Ze zitten heel diep na te denken. FixNix heeft een frons op zijn voorhoofd. ‘Ik weet het!’, roept hij opeens. Zaza en Tonki schrikken op en kijken hem vol verwachting aan. ‘O nee. Nee, laat maar, dat is geen goed idee….’. Hij zucht. Zaza en Tonki kijken teleurgesteld.

‘Moeilijk hè’, zegt Zaza. ‘Wat kunnen we toch eens doen voor mevrouw McSmully om haar te laten merken hoe lief we haar vinden? Deze wek heeft ze mama geholpen in de tuin. Ze heeft mij en Tonki meegenomen naar de speeltuin. Ze heeft jou huis schoon gemaakt FixNix. Als laatste heeft ze zoveel koekjes en taarten gebakken en weggegeven deze week. Volgens mij heeft ze een wereldrecord gebroken. Ik wil zo graag iets voor haar terug doen.

‘Ik weet het!’, roept Tonki. ‘Wat denken jullie ervan als wij eens een taart voor haar bakken?! Ze bakt altijd zoveel voor iedereen, het wordt eens tijd dat iemand voor de verandering eens wat voor haar bakt. Vinden jullie ook niet!’

Zaza en FixNix kijken Tonki aan. ‘We doen het!’, roepen ze in koor. ‘Maar hoe?’, zegt Zaza. ‘Wij hebben thuis geen grote oven en ik zie er hier ook geen één’. FixNix heeft een grijns op zijn gezicht. ‘Ik weet wel iemand met een grote oven. McSmully heeft een grote oven! Ze is vandaag op visite bij haar zus. Ze is een keertje naar buiten gegaan zonder sleutel en toen viel de deur dicht. Ze heeft me toen een sleutel gegeven voor noodgevallen. Volgens mij is dit een noodgeval hihihi. Dan kunnen we haar verrassen als ze thuis komt! Kom we gaan boodschappen doen…’

Mixen, roeren, kneden, bakken, versieren, klaar!

Het is een drukte van jewelste in de keuken van McSmully. FixNix staat druk te roeren in een grote kom. Midden op het aanrecht ligt een groot boek open. Bovenaan de bladzijde staat in grote gekrulde letters ‘De Meestes Feestes Smully Smully knaltaart (Pas op! Dit recept is niet voor beginners!)’.

‘Meer meel Zaza! Het beslag moet volgens mij nog iets dikker!’. ‘Weet je het zeker FixNix? In het recept staat heel duidelijk twee kopjes meel. Dit is nu al het derde kopje. Hier! Daar staat ‘HEEL BELANGRIJK! Maak het deeg niet te dik!’

‘Wel nee joh! Ik weet heus wel wat ik doe. Koken is een kwestie van gevoel. Hup, kom hier met dat meel. Hoppa, dat begint er al meer op te lijken. Nu de krenten en vruchtjes. Volgens mij is het beslag bijna klaar. Alleen nog het laatste ingredient. Boemboem-kruid? Wat een gekke naam? Volgens mij is het dat zwarte potje daar boven op die plank. Tonki kan jij hem aan mij geven alstjeblieft? Dankjewel. Zo! Dat deksel zit er wel heel stevig op. Oef! Hij is los. Het ruikt wel sterk zeg, maar niet vies. Zo, één snufje en vooruit nog één snufje en weet je wat? We maken er een hele speciale taart van. Nog één puntje Boemboem-kruid.

Zaza kijkt heel bedenkelijk. ‘Fixie. Ik lees in het kookboek ‘PAS OP!!! NIET MEER DAN 1 SNUFJE BOEMBOEM-KRUID!!! Dat schrijft McSmully niet voor niks in haar boek denk ik?’

‘Maak je geen zorgen. Het is maar een beetje poeder. Hahaha. Tonki? Heb jij de vorm voor mij? Staat de oven al aan? Ik kan niet wachten tot hij klaar is. Dit wordt de mooiste taart ooit. Wat zal McSmully verrast zijn!’

Even later is de taart gebakken en versiert. Hij is prachtig. Zaza en Tonki hebben hem helemaal ingesmeerd met vanillecreme. De zijkanten zijn versierd met kleine zoete besjes en geel stuifmeel. Bovenop de taart hebben ze met aardbeiensaus  geschreven ‘Voor onze lieve vriendin mevrouw McSmully’. Er omheen hebben ze bloemetjes in allerlei kleurtjes gedaan.  De taart staat op de tafel midden in de kamer. Zaza, Tonki en FixNix staan vol verwachting te wachten totdat de voordeur open gaat.

‘Ssst!’, zegt Tonki. ‘Ik hoor wat. Volgens mij is ze er! Stil nu!’. De deur gaat open. McSmully kijkt met open mond naar de prachtige taart. ‘VERRASSING!!!’, roepen Zaza, Tonki en FixNix in koor. Precies op dat moment zwelt de taart en…..*BOEM!!!!!!!!!!* De taart ontploft!!! Alles zit onder de taart.

McSmully staat nog steeds in de deuropening. Ze kijkt niet blij. Ze heeft taart in haar haar, over haar kleren en in haar gezicht. Ze doet een vinger met room in haar mond. Ze kijkt streng. ‘Ik vind het heel lief jongens. Hij is best lekker. Ik denk dat jullie alleen iets te veel BoemBoem-kruid hebben gebruikt. Wat denken jullie?’ FixNix heeft taart in zijn baard en zijn muts is van zijn hoofd gevlogen. Zaza en Tonki kijken heel beteuterd. Ook zij zitten helemaal onder de taart. McSmully moet nu een beetje lachen. ‘Weet je wat. Ik ga mezelf even opfrissen. Als jullie nu ondertussen de rommel opruimen, dan kunnen we daarna nog wel een stukje taart eten. Er ligt nog een stukje in de koelkast. Ik ben er redelijk zeker van dat het niet zal ontploffen. Hihihi….

Vond je het verhaaltje leuk? Deel het dan op facebook, of ander social media of laat een berichtje achter op onze facebook. We horen graag van je.