30 nov

De trollendokter

De trollendokter

Pipa is ziek. Zaza en Tonki moeten medicijnen halen.

ZZZZZZzzzz!!!!  Rrrrronk!!! ZZZZzzz!!!! Rrrronk!!! Huh? Wat?…Oh jee, ik ben weer in slaap gevallen. Ik krijg altijd heel erg slaap als ik boterbloemkoekjes eet en toverthee drink. Ik kan na één koekje niet meer stoppen. Hahahahaha!

Je vraagt je vast af ‘Grollebol, welk sprookje ga je deze week vertellen?’. Dat ga ik je vertellen. Het verhaal van deze week gaat over Zaza en Tonki die een bezoekje brengen aan de trollendokter aan de rand van het elfenbos. Ga maar gauw lezen!

Pipa het lieveheersbeestje is ziek. Ze heeft de kapoentje-snuffels. Heel zielig ligt ze in haar mand achter de bank. Ze ligt onder een dekentje te rillen en ze moet veel niezen en snuffen. Mama Boterbloem kijkt bezorgd en aait haar over haar bolletje. Pipa glimlacht een klein beetje naar mama en moet dan weer niezen. Hatsjie!

Zaza en Tonki, komen jullie eens naar beneden, ik heb een boodschap voor jullie! Met veel gestommel en gebommel komen ze de trap af. Luister jongens, Pipa is echt heel erg ziek. Jullie moeten naar de trollendokter om medicijnen te halen. Jullie weten waar het is, toch? Zaza kijkt een beetje moeilijk. Uh ja, maarre….de trollendokter is niet zo aardig…ik vind het een beetje spannend.

Maak je niet druk! zegt mama. De trollendokter heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Ik zal je nog sterker vertellen, ze heeft wel honderden vliegen goed gedaan , hahaha! De trollendokter helpt elk dier en iedereen. Ze heeft mij ook zo vaak beter gemaakt. Ik denk dat zij meer dieren en bosbewoners heeft geholpen dan welk elfje dan ook. Ze lijkt een beetje knorrig, maar als je haar aan het lachen krijgt, dan heeft ze misschien wel een hele leuke verrassing voor je.

Zo gezegd, zo gedaan. Even later staan Zaza en Tonki voor de deur van de trollendokter. Het is een huisje in een dikke boomstronk met een bordje boven de deur waarop staat: ‘dokter’. Zaza kijkt naar Tonki. Klop jij maar, zegt ze. Tonki slikt even en doet z’n hand naar achteren om te kloppen. Opeens gaat de deur open! Tonki en Zaza schrikken zich een hoedje!

Daar staat de trollendokter. Dokter Bibberbons. Een grote trollenvrouw met een grote wrat op haar dikke trollenneus. Ja! Wat kan ik voor jullie doen, vraagt ze een beetje streng. Zaza kijkt naar haar tenen en zegt zachtjes. Uhm, ons lieveheersbeestje heeft de kapoentje-snuffels en we willen u vragen of u daar medicijnen voor heeft.

De trollendokter doet haar wenkbrauwen omhoog. Natuurlijk heb ik dat! Ik ben toch de dokter in dit bos. Komen jullie maar even binnen, dan zal ik eens kijken. Zaza en Tonki lopen achter de dokter aan de boomstronk in. Binnen is het een beetje donker. Opeens komt er iets aanrennen uit de hoek van de kamer. Het is een pissebed. Het beestje begint tegen Tonki zijn knie aan te duwen.

Ja, dat is Ritzel, zegt de trollendokter. Hij wil graag geaaid worden. Maar pas op hoor, als je eenmaal met aaien begint, dan wilt hij niet dat je ophoudt. Hahaha, ik geloof dat hij je lief vindt. Tonki moet ook een beetje lachen. Ritzel is op zijn rug gaan liggen en Tonki kriebelt hem tussen zijn pootjes. Dokter Bibberbons is ondertussen aan het zoeken naar de medicijnen. Overal in het huisje hangen planken en elke plank staat vol met potten. Grote potten, kleine potten, hoge potten, lage potten, ronde potten, vierkante potten, groene potten, rode potten, glazen potten, stenen potten. Heel veel potten dus.

Aha! roept de dokter. Hier is het. Ze heeft een klein potje in haar handen, met daarop een tekening van een lieveheersbeestje. Ze kijkt eens goed in het potje. Mmmm, daar zit niet veel meer in. Ik denk dat ik eerst nieuwe moet maken. Weet je wat. Ik moet toch nog naar het kabouterdorp vliegen, om een zieke mol te helpen. Dan vlieg ik wel even bij jullie langs om de medicijnen te brengen, is dat goed? Dan moet ik wel eerst die luilak in de hoek wakker krijgen, anders wordt er weinig gevlogen.

Zaza en Tonki kijken naar waar de dokter wijst. In de hoek van de grote kamer hangt een dikke en wollige vleermuis op zijn kop te slapen. Ik weet wel een truukje, zegt Zaza. Ze fluistert wat in de oren van Tonki. Samen sluipen ze naar de slapende vleermuis. Zaza aan de ene kant en Tonki aan de andere kant. Zaza zegt tegen Tonki ‘1…2…3!!!’. En tegelijkertijd beginnen ze de dikke vleermuis te kietelen. Deze valt op de grond en begint heel hard te lachen. Ook dokter Bibberbons moet nu heel hard lachen. Houd maar op, zegt ze, ik geloof dat hij nu wel wakker is.

Gaan jullie maar alvast naar huis. Vertel je moeder maar, dat ik er zo aankom. Hier, ik heb nog wat voor jullie. De dokter heeft een glazen potje met lelijke zwarte brokjes. Dit zijn trollendropjes, probeer ze maar. Zaza en Tonki durven geen nee te zeggen, ook al ziet het er een beetje vies uit. Ze doen de snoepjes in hun mond en dan? Hun ogen gaan wijdt open. Dit is het lekkerste wat ik ooit heb gegeten, roept Tonki! Dokter Bibberbons glimlacht. Ja jongen, je moeder was er vroeger ook gek op. Doe haar maar de groeten, dag kinderen en tot zo!

Volgende week weer een knutselopdracht van kabouter FixNix.

Welterusten Elfenvriendje….