14 jun

De dans van de vuurvliegjes

De dans van de vuurvliegjes

Ook vuurvliegjes worden verliefd…

LALALALA! LALALALAAAA! Ik ben vandaag zo vrolijk. Ik heb een beetje kriebels in mijn buik. Ik ga zo naar Griebelien, mijn lieve zachtblauwe vriendinnetje. Ik denk dat ik een beetje verliefd ben. HIHIHI! Zo zie je maar, ook trollen worden verliefd.

Ja ja, de liefde hangt in de lucht vandaag. Vandaag is dan ook een bijzondere dag. Het is de dag van de dans van de vuurvliegjes. Eén keer per jaar en dan maar heel kort, komen de vuurvliegjes samen in het midden van het bos. Soms als ze dan met een ander vuurvliegje dansen, vliegt er een vonkje over en worden ze verliefd.

Het verhaal van deze week gaat over Vicky het vuurvliegje. Voor de eerste keer dansen is best een beetje spannend. Ga maar gauw lezen!

Oefening baart kunst

Het is weer een mooie zonnige dag in het elfenbos. Het is druk. Elfjes vliegen kriskras door de lucht. Elfenkinderen zijn lekker aan het spelen en de papa’s en mama’s zijn druk bezig met klusjes in- en om het huis. Hetzelfde geld voor de insecten en dieren in het bos. Ook zij zijn druk bezig om hun huis en tuintjes op orde te krijgen voor de heerlijke zomermaanden.  Maar niet iedereen is bezig met klusjes…

Op een grasveldje, een beetje weg van de drukte, staat een klein kevertje. Het is Vicky het vuurvliegje. ‘Eén, twee, drie, draai, draai, één, twee, drie, stap, stap, AU! MIJN TEEN! Hoe is het mogelijk! Ik stap op mijn eigen teen! Had ik maar beter opgelet bij de danslessen van mijn oma. Zij zegt altijd ‘Oefening baart kunst’. Ik denk dat ik nog veel moet oefenen dan. Veel tijd heb ik niet meer. Nog even en dan wordt het donker. Ok, nog een keer dan. Eén, twee, drie. Eén, twee drie…

Dansen doe je samen

‘Hoi Vicky!’. Het is Fonzy, haar beste vriend. Ze kent hem al vanaf dat ze kleine larves waren. ‘Ben je klaar voor het dansfeest?’, vraagt hij. ‘ Ik ben er al wel helemaal klaar voor, moet je kijken!’. Fonzy begint lachend wild met z’n bips heen en weer te schudden. Vicky moet ook lachen. ‘Wat ben je toch een gekkie. Ik denk dat jij ook nog wat oefening kunt gebruiken. Zullen we anders samen oefenen?’. ‘Ok’, zegt Fonzy. ‘ Geef me je voorpoten. Eén, twee, drie. Eén, twee, drie. Dat gaat goed. Laat me nu je licht maar eens zien’. Vicky houd haar adem even in en dan begint haar achterkant te gloeien. Het wordt een fel geel licht. Ook Fonzy geeft nu licht. ‘ Wauw Vicky! Dat ziet er goed uit! Ik zal vanavond geen moeite hebben om je op het feest in het donker te vinden. Hé, het dansen gaat ook goed nu, vind je niet? Kom we dansen nog een paar rondjes en dan moet ik naar huis om me op te frissen voor het feest.

Verliefd worden

Vicky is op weg naar het feest. Het is pikkedonker in het bos, maar dat is geen probleem. In het donker zijn allemaal lichtjes te zien. Ze vliegen allemaal dezelfde kant op. Het zijn allemaal vuurvliegjes, die ook naar het feest gaan. Verderop in het donker, is een groot licht te zien. Vicky is nu bij het grote licht. Het licht komt van de honderden vuurvliegjes op het feest. Ze zijn bijna allemaal aan het dansen. De paartjes zweven tussen de bomen door. Sommige vuurvliegjes zijn nog alleen. Zij kijken een beetje zenuwachtig om zich heen. Wie wil er met hun dansen. Vicky vind het ook een beetje vreemd. Wat moet ze zeggen, als er een vuurvliegje wilt dansen die zij helemaal niet kent?

Opeens klinkt er een bekende stem: ‘Hoi Vicky! Zullen we nu voor het echie dansen?’. Fonzy lacht naar haar. Vicky lacht terug. ‘ Met jou altijd’, zegt ze.

En zo danste ze met haar beste vriend. Ze dansten de hele avond en nacht. Weet je wat er toen gebeurde. *ZAP!!!*. De vonk vloog over! Ze werden verliefd. Ze gingen samen een nestje maken en kregen heel veel kindjes.

Ze leefden nog lang en gelukkig…

 

Vond je het verhaaltje leuk? Deel het dan op facebook, of ander social media of laat een berichtje achter op onze facebook. We horen graag van je.