09 nov

Toverstafjes bakken met kinderen

Toverstafjes bakken 

Dag lieverds, jullie kennen me nog niet maar ik ben Mevrouw McSmully en ik ben de bakker van het Elfenbos. Ik houd ervan om te bakken met kinderen. Inspiratie voor wat ik ga bakken haal ik overal vandaan. Zo hoorde ik laatst een leuk sprookje over een toverstafje dat op hol was geslagen! Ik dacht hoe leuk is het als ik een koekje als toverstafje ga bakken? Het leukste vind ik toch wel het decoreren, want dan kun je lekker je creativiteit laten lopen. Zeg nou zelf, deze toverstafjes zijn toch om op te smullen? Bakken jullie mee?

Maar heel belangrijk, laat eerst alle ingredienten rustig op kamertemperatuur komen. Zet het ’s ochtends al klaar (met name de boter) dan kun je na 2 uur aan de slag. Dit zorgt ervoor dat het beslag gemakkelijker mengt.

Koekjes ingredienten elfenstafjes bakken

Wat hebben we allemaal nodig? 

Zet het volgende klaar voor het koekjesbeslag:

  • 225 gram bakboter
  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Bakjes om alles in te wegen
  • Mixer met mengbak
  • Stervormig uitsteekvormpje
  • Papieren rietjes of stokjes, voor het stafje van het toverstokje
  • Antiaanbakpapier

Voor de decoratie kun je het volgende gebruiken:

  • Fondant
  • Bakversieringen

Ik zeg altijd zo, voorbereiding is het halve werk! Dus zet alles klaar en weeg alles af, voordat je begint! Let er goed op dat alle materialen schoon en vetvrij zijn, dan gaat het het beste.

Heb je alles klaar staan? Dan beginnen we met het maken van het koekjesbeslag.

  • Snij de boter in kleine stukjes, zodat die makkelijker gaat mengen en stop ze in de bak waarin je zo het beslag gaat mengen.
  • Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe

  • Mix de boter met de suiker door elkaar totdat het goed gemengd is. Het resultaat moet er ongeveer uitzien als op deze foto
  • Voeg de eidooier toe en mix deze even mee.

  • Doe vervolgens de bloem er bij met een klein beetje zout

  • Mix dit ook weer door elkaar totdat je een glad koekjesbeslag hebt gekregen
  • Maak er een bal-vorm van en wikkel deze in huishoudfolie

Nu is het tijd om even wat op te ruimen en te gaan spelen. Het koekjesbeslag moet namelijk minimaal 1 uur in de koelkast en ook nu weer beter wat langer dan korter, want dan plakt het beslag minder als je er een vormpje van gaat maken.

Ben je weer terug? Heeft het beslag lang genoeg gerust? Kom op, dan gaan we snel verder!

Zet de oven alvast aan op 195 graden met warmte van boven en beneden.

Deeg vormpjes uitsnijden ster

  • Strooi wat bloem op een werkplank
  • Rol het beslag plat. Voor de toverstokjes kun jet het
  • beslag het beste wat dikker houden. Ongeveer 1 cm dik zou goed moeten zijn.
  • Druk er een sterretje uit met een sterretjesvorm
  • Schuif vervolgens de rietjes of stokjes er in

  • Leg de sterretjes op een antiaanbakvelletje. Houdt hierbij voldoende afstand tussen de sterretjes, want ze zullen nog wat groter worden
  • Bestrijk ze eventueel nog met wat geklutst ei, dan worden ze mooi bruin van kleur. Ga je er fondant overeen leggen, dan is het eigenlijk niet nodig.

Is de over op temperatuur (190 graden) dan kunnen ze erin. Laat ze ongeveer 14 minuten in de oven, maar houdt het vanaf 10 minuten in de gaten.

Zijn ze klaar en ruiken ze lekker?

Laat ze nu volledig afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kun je ze versieren

Ik heb zelf fondant gebruikt, heel simpel en lekker:

  • Kneed de fondant goed door totdat hij warm en soepel is
  • Rol de fondant uit
  • Maak er sterretjes van met het (schone) stervormpje
  • Plak het fondant op het koekje door je vinger een beetje nat te maken en het fondant te bevochtigen
  • Vervolgens heb ik de bovenkant van de fondant ook een beetje vochtig gemaakt en er versiering op gestrooid.

Toverstokjes koekjes bakken

Zo, de toverstokjes zijn af! Ik weet zeker dat jouw toverstokjes in de smaak gaan vallen.

Ik  zou het heel leuk vinden als je een foto van jouw toverstafje met ons deelt op facebook of Pinterest, want ik ben heel nieuwsgierig naar hoe creatief jij hem hebt versierd! En laat me weten wat jullie vinden van het thema bakken met kinderen?