24 mei

Bakken met kinderen – Berenkoekjes

Bakken met kinderen – Berenkoekjes

Waar zijn die koekjes nou toch gebleven? De koektrommel is helemaal leeg. O ja ik heb nog een pakje in de gereedschap kist zitten, voor als ik tijdens het klussen trek krijg. Eigenlijk heb ik altijd wel trek. Wel verdraaid, ook al op. Och ja dat herinner ik me. Met het timmeren van de strandstoel heb ik het hele pak leeggegeten. Ze waren ook zo lekker…

Misschien heeft McSmully nog wat koekjes? Hé McSmully hoe is het?

Goed, FixNix. Ik zie dat je weer een hongerige blik in je ogen hebt.

Zeker ik heb berenhonger!

Hi, hi dan zullen deze koekjes je wel bevallen. Dit is het recept om ze thuis te bakken.

Wat hebben we allemaal nodig?

Zet het volgende klaar voor het koekjesbeslag:

  • 225 gram bakboter
  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Bakjes om alles in te wegen
  • Mixer met mengbak
  • Rond uitsteekvormpje
  • Antiaanbakpapier

Voor de decoratie kun je het beste ronde chocolaatjes gebruiken.

Ik zeg altijd zo, voorbereiding is het halve werk! Dus zet alles klaar en weeg alles af, voordat je begint! Let er goed op, dat alle materialen schoon en vetvrij zijn. Dan gaat het het beste.

Heb je alles klaar staan? Dan beginnen we met het maken van het koekjesbeslag.

  • Snij de boter in kleine stukjes, zodat die makkelijker gaat mengen en stop ze in de bak waarin je zo het beslag gaat mengen.
  • Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe

Koekjes bakken Boter met suiker

  • Mix de boter met de suiker door elkaar totdat het goed gemengd is. Het resultaat moet er ongeveer uitzien als op deze foto

Koekjes bakken Suikerboter met ei

  • Voeg de eidooier toe en mix deze even mee.
  • Doe vervolgens de bloem er bij met een klein beetje zout

Koekjes bakken Meel erbij

  • Mix dit ook weer door elkaar totdat je een glad koekjesbeslag hebt gekregen
  • Maak er een bal-vorm van en wikkel deze in huishoudfolie

Koekjes bakken Koekjesdeeg

Nu is het tijd om even wat op te ruimen en te gaan spelen. Het koekjesbeslag moet namelijk minimaal 1 uur in de koelkast en ook nu weer beter wat langer dan korter, want dan plakt het beslag minder als je er een vormpje van gaat maken.

Ben je weer terug? Heeft het beslag lang genoeg gerust? Kom op, dan gaan we snel verder! Zet de oven alvast aan op 195 graden met warmte van boven en beneden.

  • Strooi wat bloem op een werkplank
  • Rol het beslag plat.
  • Ongeveer 0,5 cm dik zou goed moeten zijn.
  • Druk er met het ronde vormpje de koekjes uit het deeg en leg ze op een anti-aanbakvelletje. Houdt hierbij voldoende afstand tussen de koekjes, want ze zullen nog wat groter worden
  • Bestrijk ze eventueel nog met wat geklutst ei, dan worden ze mooi bruin van kleur.

Is de oven op temperatuur (190 graden) dan kunnen ze erin. Laat ze ongeveer 12 minuten in de oven, maar houdt het vanaf 10 minuten in de gaten.

Zijn ze klaar en ruiken ze lekker?

Koekjes bakken Berenkoekjes op bakpapier

Laat ze nu een beetje afkoelen. Breek een deel van de chocolade rondjes in stukjes, daar kun je de nagels van maken. Druk ze in de koekjes, vier nagels per koekje en dan een rond kussentje en de koekjes zijn af!

Ik  zou het heel leuk vinden als je een foto van je koekjes met ons deelt op facebook of Pinterest. Heerlijk om met kinderen te bakken deze beren koekjes.