21 dec

Bakken met kinderen – Rudolf kerstkoekjes

Rudolf kerstkoekjes

Zo nu even bij McSmully kijken. Oooooo ruik je dat? Ik ruik, ik ruik heerlijke koekjes. Eens even door het raam naar binnenkijken, ja daar liggen ze. Wauw wat zijn ze mooi. Eens kijken of ik erbij kan, ja woow ze smaken ook heerlijk. Ik neem het recept mee, dan kunnen jullie ze ook maken!

Wat hebben we allemaal nodig?

Zet het volgende klaar voor het koekjesbeslag:

  • 225 gram bakboter
  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Bakjes om alles in te wegen
  • Mixer met mengbak
  • Rond uitsteekvormpje
  • Antiaanbakpapier

Voor de decoratie kun je het volgende gebruiken:

  • Rood fondant of een rode smartie
  • Chocolade doseerpipet

Ik zeg altijd zo, voorbereiding is het halve werk! Dus zet alles klaar en weeg alles af, voordat je begint! Let er goed op dat alle materialen schoon en vetvrij zijn, dan gaat het het beste.

Heb je alles klaar staan? Dan beginnen we met het maken van het kerstkoekjesbeslag.

  • Snij de boter in kleine stukjes, zodat die makkelijker gaat mengen en stop ze in de bak waarin je zo het beslag gaat mengen.
  • Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe

  • Mix de boter met de suiker door elkaar totdat het goed gemengd is. Het resultaat moet er ongeveer uitzien als op deze foto

Suikerboter met ei

  • Voeg de eidooier toe en mix deze even mee.
  • Doe vervolgens de bloem er bij met een klein beetje zout

Bak idee Meel erbij

  • Mix dit ook weer door elkaar totdat je een glad koekjesbeslag hebt gekregen
  • Maak er een bal-vorm van en wikkel deze in huishoudfolie

Nu is het tijd om even wat op te ruimen en te gaan spelen. Het kerstkoekjesbeslag moet namelijk minimaal 1 uur in de koelkast en ook nu weer beter wat langer dan korter, want dan plakt het beslag minder als je er een vormpje van gaat maken.

Ben je weer terug? Heeft het beslag lang genoeg gerust? Kom op, dan gaan we snel verder! Zet de oven alvast aan op 195 graden met warmte van boven en beneden.

  • Strooi wat bloem op een werkplank
  • Rol het beslag plat.
  • Ongeveer 0,5 cm dik zou goed moeten zijn.
  • Druk er met het ronde vormpje de koekjes uit het deeg en leg ze op een antiaanbakvelletje. Houdt hierbij voldoende afstand tussen de kerstkoekjes, want ze zullen nog wat groter worden
  • Bestrijk ze eventueel nog met wat geklutst ei, dan worden ze mooi bruin van kleur.

Is de over op temperatuur (190 graden) dan kunnen ze erin. Laat ze ongeveer 12 minuten in de oven, maar houdt het vanaf 10 minuten in de gaten.

Zijn ze klaar en ruiken ze lekker?

Laat ze nu volledig afkoelen. Als ze afgekoeld zijn kun je ze versieren, met de chocolade kun je het gewei maken en met een smartie of fondant kun je een dikke rode neus maken.

Bakken Rudolf koekjes

Zo, de kerstkoekjes zijn af! Nu snel proeven om te kijken of ze net zo lekker zijn als McSmully ze altijd maakt.

Ik  zou het heel leuk vinden als je een foto van je koekjes met ons deelt op facebook of Pinterest, want ik ben heel nieuwsgierig naar hoe creatief jij hem hebt versierd! Heerlijk om met kinderen te bakken deze Rudolf kerstkoekjes.

Speciaal voor kerst heeft FixNix nog twee leuke knutselopdrachten gemaakt voor je. Kijk hieronder maar…FIJNE KERST!!!

Extra knutselopdracht: Kerstboom van een denneappel.

Extra knutselopdracht: Een leuke lichtslinger.