12 okt

Egel weetjes

Egel weetjes

Hoeveel stekels heeft een egel? Eten egels slangen? Wil je het antwoord leren op deze en meer vragen dan kan je dat hier lezen.

Egels zijn zoogdieren

Egel babies

Net als jij worden de jonkies van een egel geboren uit de buik van de moeder. Daarom zijn egels zoogdieren. Maar al na 6 weken stuurt mama ze op pad en kunnen ze voor zichzelf zorgen. In de natuur worden ze 4 tot 7 jaar oud en dat is best lang in vergelijking tot andere dieren van dezelfde grootte.

Hoeveel stekels heb jij?

Een volwassen egel heeft al gauw 7000 stekels op zijn rug! Net zoals wij haren verliezen verliest een egel stekels. Gemiddeld gaat een stekel 18 maanden mee, dat is drie keer langer dan een haar bij ons!

In de middeleeuwen dacht men dat egels hun stekels gebruikten om eten te vangen. De stekels zijn natuurlijk alleen voor hun eigen bescherming, maar toch hebben mensen heel lang gedacht dat egels er insecten of zelfs appels mee vingen.

Egels kunnen slecht zien

Gelukkig hebben egels goede oortjes en een goede neus, want ze zien echt heel slecht. Ze horen dus waar insecten bewegen en gaan er dan op af. Aangezien egels nachtdieren zijn zien ze beter in het donker dan overdag.

Egels winnen van slangen!Egel mond

Een egel eet in de natuur vooral rupsen, larven, wormen, pissebedden, slakken, oorwurmen, mieren, spinnen. Dat eten gebeurt luidruchtig, ze smakken en snuiven! Mochten ze een gifslang tegenkomen dan moet de slang maken dat hij weg komt! Egels zijn namelijk immuun voor slangen gif en hebben soms wel eens zin in een ander hapje.

 Slak of een pissebed?

De egel kiest voor de slak! Dat smaakt toch veel beter dan een pissebed?

 Egels hebben een hekel aan naaldbomen

Egels hebben een hekel aan naaldbomen, je komt ze tegen aan de randen van loofbossen, in parken en dichtbegroeide tuinen. Het moet er vooral niet te nat zijn.  Egels houden een winterslaap, zo van eind november tot april. Ze doen dat in een lekker droog holletje bekleed met een dikke laag bladeren. Tijdens de winterslaap leven ze van de vetreserves die ze in de maanden daarvoor hebben opgebouwd door heel veel te eten.

Egeltjes in de tuin

Egels wonen door heel Nederland en België, zowel in tuinen als op het platteland. Ook in jouw tuin kunnen egeltjes rondlopen, maar egeltjes zijn nachtdieren dus ze komen pas tevoorschijn als het donker wordt. Zie je ze niet, kijk dan of je pootafdrukken kunt ontdekken! Wil je meer weten over egeltjes in de tuin? Klik op egeltjes in de tuin.

De olympische egel spelen

Nu weten we dat het het beste is voor dieren om ze zoveel mogelijk met rust te laten, maar er zijn olympische spelen geweest speciaal voor de egels. Er waren verschillende onderdelen, sprint, horde en grondoefeningen.

Je zou het niet denken maar egels kunnen best hard rennen, tot wel 2 meter per seconde (7,2 kilometer per uur).

Egeltjes zijn beschermd

Ze zijn gelukkig niet bedreigd en dat komt mede doordat ze in Nederland en België beschermd zijn. Je mag gezonde egels niet mee naar huis nemen of hun rust verstoren.

Nog steeds niet genoeg over de egel? Kijk dan op www.egelbescherming.nl,  of lees ons artikel over egels in de tuin, of knutsel je eigen egel van herfstblaadjes