12 okt

Egel in de tuin

Egel in de tuin 

Iedere tuin is geschikt voor egels, op voorwaarde dat de egel er in en uit kan. Nee, mama en papa egels zitten niet vol met vlooien dus een egeltje in de tuin is hartstikke leuk. Sterker nog egeltjes zijn natuurlijke bestrijders van rupsen, slakken en maden. Egels zorgen dus voor een natuurlijk evenwicht in de tuin zonder het gebruik van insectenverdelgers.

De herfst is het moment om ze te helpen! Vanaf oktober/november tot eind april houden de egels hun winterslaap. Dus in de herfst zijn de egeltjes zich aan het voorbereiden op de winter. Dat doen ze door flink te eten om vetreserves op te bouwen. Je kunt ze helpen door ze wat bij te voeren. Er is speciaal egelvoer te koop maar ook in kattenvoer zit alles wat ze nodig hebben om de winter door te komen. Geef nooit melk want daar krijgen ze diarree van.

Voor de winterslaap zijn de egeltjes natuurlijk ook op zoek naar een heerlijk winternest van droog blad, gras of mos. Een rommelig hoekje in de tuin is een ideaal plekje, het liefst onder een heg of onder een schuurtje. Ze zoeken een droge en beschutte plek. Je kunt ze helpen door een egelhuisje te bouwen (of te kopen). Een bouwvoorbeeld kun je hier vinden.

Zie je overdag een egeltje rond kuieren? Dan gaat het waarschijnlijk niet zo goed met hem want normaal kuiert hij vanaf schemering tot vroege ochtend rond op zoek naar insecten, slakken en wormen. Een gezonde egel heeft een vochtig neusje, heldere kralen oogjes, schone oortjes en geen doffe stekels. Bij gevaar rolt hij zich stevig op, zet zijn stekels overeind of rent snel weg. Kom je zulke egels tegen, dan kun je ze gewoon met rust laten.

Je kunt op http://www.egelbescherming.nl/ nog veel meer informatie vinden en kijken waar de opvang bij jou in de buurt is voor als er een egel jouw hulp nodig heeft.

Zit er al een egel in jouw tuin, laat het ons weten op Facebook! En help daarnaast de elfjes met het tellen van de dieren, kijk snel bij: Help ons de dieren te beschermen! om er meer over te weten.

Wil je meer weten over egels lees dan deze leuke egel weetjes. Of kijk hier voor een doe-ding waarin je een egeltje van herfstbladeren kan knutselen.